Monday, May 17, 2010





::Paprik Ayam Cili Benggala:

bukan rajin masak ok..sebab mak tak ada kat umah dan saya
kena masak jugeee...kalau tidak nanti perutku berjoget2...

tak tau nak masak apa sebenarnya..memandangkan dalam freeze ada
ayam je..dan ada sayur2...jadi saya masaklah paprik ayam ini...huhuhu
dan lain2 lauk...jom2



1 Ayam (bahagian rib/dada) dipotong dadu
macam ni...

2 ni je sayur yang ada dalam freeze..hehe
kacang panjang, carrot. jagung, bawang besar(dihiris)
cili benggala....


3 jangan lupa dua ni ya..daun limau purut,tomato
bekas bawah tu cili kisar

cara2 dia:

1. Tumiskan cili dulu,3-5 sudu besar ikut bnyak mana bahan korang

2. Masukkan bawang besar yang dah dihiris tadi

3.ok dah?masukkan ayamnya...serai...tunggu jap je...

4.Masukkan bahan2 sayur tadi kecuali daun limau purut, tomato.

5.gaul2 pastu masukkan air dalam setengah mangkuk macamtu

6. pastu bolehla masukkan sos tiram dalam 3 sudu besar,sos cili 2 sudu besar...
agak2 je k...perasakan dengan garam.

agak2 pekat sangat tu masukkan air...

last sekali...boleh la masukkan daun limau purut dengan tomato...

tadaaaa...


::Tempe Goreng Tepung:


bahan2 dia senang jer..
- telur
- tepung kentucky serbaguna

yang sedap pakai ni tapi hari tu saya pakai tepung lain....


::ikan pari bakar:
yang ni senang je..kunyitkan ikan pari+garam sikit.
pastu balut dengan daun pisang..
bakar atas dapur...pakai pan kuali je senang..
hahaha cincai tul anak dara ni masak...


cili tu...memang sedap makan dengan ikan pari ni..
tumbuk je cili masak, cili padi sikit,letak garam sikit,
gula sikit, perahkan limau nipis, hiris bawang gaul jer...




No comments:

Post a Comment