Wednesday, April 14, 2010

::Western::





:: Ayam BBQ::
from Mak (Suri)

Bahan-Bahan:

bahan untuk dikisar:
5 batang serai
4 inchi halia
10 ulas bawang putih
2 inchi kunyit hidup

bahan A:
1 - 2 cawan gula merah (ditapis supaya tiada pasir/ketulan kasar)

garam secukup rasa

2 ekor ayam dipotong-potong dan dihiris pada bahagian isi supaya ramuan mudah meresap


Cara:

1. Dalam bekas yang agak besar, gaul ayam dengan semua ramuan.

2. Tutup dengan 'cling film' dan simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya
2 jam (paling elok semalaman).

3. Selepas itu, ayam boleh dipanggang dalam oven suhu 150 darjah selama 2 jam
atau dipanggang atas bara sehingga masak.

Cadangan Hidangan:

Dihidang dengan jagung bakar dan nasi goreng china.



:: Curried Roast Potatoes::
from FNR forum.cari.com.my


Bahan-bahan:

800 g ubi kentang (boleh juga guna baby new potatoes)
3 tangkai cili kering } hiris
2 ulas bawang putih } ketuk
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil kunyit serbuk
2 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil jintan putih (cumin)
3-4 sudu besar minyak masak
secubit garam

Cara membuat:


1. Kentang dibuang kulit dan potong kecil - ( jika guna baby potato tak yah potong..basuh
bersih2 buh bulat2 cam tu je)

2. Tumbuk ketumbar dan jintan putih kasar2 (tak perlu lumat sgt..kasi pecah2 sket2 aje)

3. Panaskan oven pd suhu 200'C

4. Ambil dulang pembakar masukkan minyak, kunyit, biji sawi, bawang putih, cili kering,
jintan dan ketumbar..gaul sebati

5. Masukkan dlm oven selama 5 minit

6. Keluar kan dulang kemudian masukkan kentang dan secubit garam, gaul biar sebati dgn
rempah tadi.

7. Masukkan semula dlm oven, sesekali kuarkan dan gaul kentang tersbt biar rata.

8. Bakar selama 25-30 min atau sehingga kentang masak dan agak garing (nak test..cucuk dgn
lidi sate..kalau senang je cucuk maknanya kentang tu dah masak


:: Kentang Putar::



KENTANG PUTAR

300 g kentang
1 camca besar mentega

garam secukup rasa
lada sulah atau lada hitam secukup rasa
3 camca besar susu segar

Cara membuatnya:

1. Rebus kentang sehingga menggelegak (tambah sedikit garam). Setelah menggelegak, tutup periuk dan perlahankan api. Renih 20 - 25 minit sehingga empuk.

2. Angkat, kupas kulit dan lecek sehingga halus. Masukkan mentega dan susu sedikit demi sedikit hingga campuran lembut dan licin. Tambah garam dan serbuk lada sulah.

Sos kentang putar
600 ml air rebusan ayam/daging
1 batang saderi, dicincang halus
1 bawang besar, dicincang halus
40 g mentega
40 g tepung gandum
1 camca besar tomato sos
1 camca besar sos tiram
beberapa titik kicap hitam (untuk 'mewarna' sos)
Garam & serbuk lada hitam secukupnya

Cara membuatnya:

1. Jerang air rebusan dengan saderi dan bawang sehingga mendidih. Perlahankan api dan renihkan 15 minit. Tapis ke dalam mangkuk.


2. Cairkan mentega di dalam periuk, masukkan tepung dan kacau di atas api perlahan sehingga tidak melekat pada tepi periuk.


3. Masukkan air rebusan tadi dan kacau hingga tidak bergentel. Masukkan tomato sos dan sos tiram.
Kacau sekali-sekala sehingga mendidih kemudian renihkan hingga pekat. Tambah kicap pekat agar sos kecoklatan.


4. Bubuh garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.





No comments:

Post a Comment