Bahan-Bahan: | |||
bahan untuk dikisar: 5 batang serai 4 inchi halia 10 ulas bawang putih 2 inchi kunyit hidup bahan A: 1 - 2 cawan gula merah (ditapis supaya tiada pasir/ketulan kasar) garam secukup rasa 2 ekor ayam dipotong-potong dan dihiris pada bahagian isi supaya ramuan mudah meresap | | ||
Cara: | |||
1. Dalam bekas yang agak besar, gaul ayam dengan semua ramuan. 2. Tutup dengan 'cling film' dan simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya 2 jam (paling elok semalaman). 3. Selepas itu, ayam boleh dipanggang dalam oven suhu 150 darjah selama 2 jam atau dipanggang atas bara sehingga masak. | |||
Cadangan Hidangan: | |||
Dihidang dengan jagung bakar dan nasi goreng china. | |||
:: Curried Roast Potatoes:: from FNR forum.cari.com.my Bahan-bahan: 800 g ubi kentang (boleh juga guna baby new potatoes) 3 tangkai cili kering } hiris 2 ulas bawang putih } ketuk 1 sudu kecil biji sawi 1 sudu kecil kunyit serbuk 2 sudu kecil biji ketumbar 1 sudu kecil jintan putih (cumin) 3-4 sudu besar minyak masak secubit garam Cara membuat: 1. Kentang dibuang kulit dan potong kecil - ( jika guna baby potato tak yah potong..basuh bersih2 buh bulat2 cam tu je) 2. Tumbuk ketumbar dan jintan putih kasar2 (tak perlu lumat sgt..kasi pecah2 sket2 aje) 3. Panaskan oven pd suhu 200'C 4. Ambil dulang pembakar masukkan minyak, kunyit, biji sawi, bawang putih, cili kering, jintan dan ketumbar..gaul sebati 5. Masukkan dlm oven selama 5 minit 6. Keluar kan dulang kemudian masukkan kentang dan secubit garam, gaul biar sebati dgn rempah tadi. 7. Masukkan semula dlm oven, sesekali kuarkan dan gaul kentang tersbt biar rata. 8. Bakar selama 25-30 min atau sehingga kentang masak dan agak garing (nak test..cucuk dgn lidi sate..kalau senang je cucuk maknanya kentang tu dah masak :: Kentang Putar:: KENTANG PUTAR 300 g kentang Cara membuatnya: Sos kentang putar Cara membuatnya:
|
Wednesday, April 14, 2010
::Western::
:: Ayam BBQ::
from Mak (Suri)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment