Friday, April 16, 2010




::Nasi Lemak Mak Cinta Hati Saya::


Bahan-bahannya:

Bahan Nasi Lemak:
500 gm beras ( dikosek & ditoskan)
3 ½ cawan santan
Garam secukup rasa
3 helai daun pandan (disimpulkan)
2 biji bawang merah dihiris
1cm halia dihiris

Sajian-sajian Tambahan:
125 gm kangkung (dicelur & ditoskan)
2 biji telur (direbus,dibuang kulitnya & dihiris)
1 biji sedang timun (dipotong tebal-tebal)
90 gm kacang tanah (digoreng & dikupas kulitnya)
Garam secukup rasa

Bahan Sambal:
125 gm ikan bilis kerin (disiang, direndam & ditoskan)
125 gm bawang merah
60 gm lada kering (direndam & ditoskan)
6 biji buah keras
5 cm belacan (dibakar)
2 sudu minyak makan
1 batang serai (dititik)
1 cawan santan
1 sudu gula pasir
Garam & serbuk perasa secukup rasa
¾ cawan air asam jawa pekat

Cara:
Untuk memasak nasi:
1. Satukan semua bahan dalam periuk.
2. Kerah nasi dengan garpu untuk menggemburkannya.

Untuk membuat sambal:

1. Mesinkan kelima -lima bahan yang pertama.
2. Pijarkan minyak & tumiskan bahan mesin hingga garing. Masukkan air asam jawa & teruskan
memasak hingga keluar minyaknya.

Cadangan Hidangan:
Untuk 6-8 orang saja ok


No comments:

Post a Comment